Acnetherapie
Acne is een verzamelnaam voor verschillende huidverschijnselen, zoals puistjes, pukkels, comedonen (mee-eters), gerstekorrels, roodheid, krabeffecten en littekens. Deze uitingen worden veroorzaakt door een overmatige talgproductie waarbij de (talg)kliertjes verstopt raken.
Onder invloed van hormonen wordt de talgproductie gestimuleerd dit kan leiden tot het ontstaan van mee-eters en een vette huid. In combinatie met de acne bacterie kan dit op zijn beurt weer leiden tot puistjes.
Acne bevindt zich voornamelijk in het gelaat, borst en rug. Hier zitten de meeste en grootste talgklieren. Meestal ontwikkelen puistjes tijdens de pubertijd, maar ook tijdens de zwangerschap, hormonale veranderingen of de overgang komt acne regelmatig voor.
Er bestaan verschillende vormen van acne en de uitingen kunnen variëren van matige tot ernstige huidafwijkingen.
De meest voorkomende vormen van Acne:
- Acne vulgaris
- Acne conglobata
Maar ook:
- Acne cosmetica
- Acne mechanica
- Acne comedonica
- Acne papulopustulosa
- Acne ectopica
- Acne venata
- Acne excoriee
- Pseudolfolliculitis barbae
Welke behandeling kan er toegepast worden?
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor acne. Afhankelijk van de vorm acne en de oorzaak hiervan, zullen wij een persoonlijk behandelplan opstellen. Hierin wordt rekening gehouden met uw wensen en prioriteiten. Wij zullen samen met u bespreken wat de mogelijke oorzaken zijn en op zoek gaan naar een oplossing om nieuwe onzuiverheden te voorkomen.
Product advies
U kunt zelf de huid behandelen door middel van het gebruik van door de huidtherapeut geadviseerde reinigingsproducten. Deze zorgen ervoor dat de huid gaat exfoliëren (vernieuwen), de talgproductie wordt geremd, de poriën fijner worden en natuurlijk de acne uitbraken wegblijven. De huidtherapeut kan u precies vertellen welke producten het beste bij u passen. Dit kan nodig zijn alvorens een behandeling te starten, maar ook ter ondersteuning van een behandeling en/of als onderhoud van de huid.
Diepte reiniging
Een dieptereiniging past de huidtherapeut toe om alle onzuiverheden hygiënisch en zonder littekenvorming te verwijderen. Dit gaat vaak in combinatie met een biologische, mechanische- of een chemische peeling.
Peeling
Zoals hierboven al uitgelegd word kan een dieptereiniging aangevuld worden door een peeling. Hierbij zorgt de peeling voor exfoliatie van de huid. Huidcellen worden vernietigd waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe huidcellen aan te maken, en er een vernieuwde egalere huid ontstaat.
- Mechanische peeling: ook wel de scrub genoemd. Een peeling waarbij een kleine korrel zorg voor verwijdering van dode huidcellen.
- Biologische peeling: deze peeling bevat twee zeer actieve eiwitsplitsende plantaardige enzymen. Deze enzymen zorgen voor het vernieuwingsproces van de huid. De peeling zorgt op een milde manier voor verwijdering van mee-eters, verstopte poriën en dode huidcellen.
- Chemische peeling: Een chemische peeling kan bij acne worden toegepast in elk stadium. Dus zowel actieve acne als de acnelittekens kunnen worden aangepakt. Een chemische peeling bestaat uit zuren die zorgen voor vernietiging van huidcellen, waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe cellen aan te maken. Het vernieuwingsproces van de huid wordt dus versneld waardoor oneffenheden verminderen of zelfs verdwijnen.
Microneedling (Dermapen)
Deze techniek wordt bij de restacne toegepast, dus op de littekens die ontstaan zijn nadat de actieve acne verdwenen is. Door met een behandelpen met 12 trillende naaldjes de huid te behandelen worden er microscopisch kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Dit zorgt voor
een natuurlijke vernieuwing van de huid, met als resultaat een egalere huid.
IPL behandeling (M22)
Bij acne maken we gebruik van de IPL module van het M22 laserplatform. De hoge energie die de M22 produceert zorgt voor een effectieve behandeling van acne.
Door het speciale acne filter kan er gerichter en specifieker behandeld worden waardoor de acne beter aangepakt wordt, de bloedcirculatie verbeterd en de talgproductie zal worden geremd. Dit samen zorgt voor een sneller resultaat van een mooie en egale huid.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van het soort behandeling en de ernst van de acne. Elke huid reageert namelijk anders. Tijdens het intakegesprek zal dit uitvoerig besproken worden. Er zal in overleg een behandelplan worden samengesteld. Zo weet u wat u mag verwachten en wat de mogelijkheden zijn. Het behandelplan kan na elke behandeling bijgesteld worden.
Wat kunt u verwachten direct na de behandeling?
Na een behandeling kan de huid flink rood zien. Deze roodheid zal binnen enkele uren verdwijnen. Na een een behandeling met een chemische peeling of micro-needling kan er schilfering van de huid optreden, meestal na dag 2 of 3. Dit kan tot een week aanhouden.
Nazorg
Zorg dat u de huid goed schoonhoud door deze dagelijks 2 maal per dag te reinigen. Dit is nodig om de huid onder “controle” te houden en de kans op herhaling te voorkomen.
Bij een aantal behandelingen zal een goede zonbescherming van minimaal SPF 30 geadviseerd worden. De huid is in deze gevallen dunner en daardoor zijn natuurlijke barrière tegen de zon kwijt. Wij zullen u adviseren bij het gebruik van de juiste producten.
Vergoeding
De behandelingen worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoedt door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw aanvullende pakket. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten. Daarnaast staan wij geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
We raden u aan eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, of uw polis hierop na te slaan om te controleren waar u recht op heeft.
Meer informatie of een afspraak maken.
Zoals u hebt kunnen lezen zijn acneklachten goed te verhelpen. Blijft u er dan ook niet onnodig lang mee rondlopen, maar maak direct een afspraak. Door de diversiteit van behandelmethodes is er altijd een behandeling die bij u past.
Ook voor meer informatie adviseren we u contact met ons op te nemen of een afspraak te maken.