Goedaardige huidafwijkingen


Er zijn verschillende vormen van goedaardige huidafwijkingen die wij in de praktijk behandelen. Vaak weet men niet dat er veel storende plekjes gemakkelijk behandeld kunnen worden. Van verrucae seborrhoica tot kersenangiomen en steelwratjes, wij begrijpen de impact die deze aandoeningen kunnen hebben op uw uiterlijk en zelfvertrouwen. Met onze expertise en behandelingen streven we ernaar om uw huidproblemen effectief aan te pakken en uw natuurlijke schoonheid te herstellen.

Verrucae Seborrhoica

Verrucae seborrhoica, ook wel bekend als ouderdomswratten, zijn goedaardige huidtumoren die vaak voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Deze huidafwijkingen worden gekenmerkt door licht verheven, bruin tot zwart gekleurde laesies die vaak opduiken op het gezicht, de nek, de romp en de extremiteiten. Hoewel verrucae seborrhoica meestal geen gezondheidsrisico vormen, kunnen ze esthetisch storend zijn.

Behandeling van verrucae seborrhoica:

 •  Cryotherapie: Door middel van bevriezing met vloeibare stikstof worden de verrucae seborrhoica verwijderd.
 • Curettage: Met behulp van een schrapend instrument worden de laesies van de huid geschraapt.
 • Elektrocoagulatie: Hierbij worden de huidafwijkingen verbrand met behulp van elektrische stroom.

Kersangiomen

Kersangiomen zijn rode, bolvormige huidlaesies die ontstaan door verwijding van kleine bloedvaten in de huid. Worden ook wel eens kerswratjes genoemd. Ze komen vaak voor op de romp en kunnen variëren in grootte. Hoewel kersenangiomen meestal onschadelijk zijn, kunnen ze als ongewenst worden beschouwd vanwege hun uiterlijk.

Behandeling van kersangiomen:

 • Lasertherapie: Gerichte laserenergie wordt gebruikt om de bloedvaten in het kersenangioom te vernietigen, waardoor het wordt afgebroken en vervolgens door het lichaam wordt opgeruimd.
 • Elektrocoagulatie: Dezelfde methode als bij verrucae seborrhoica kan worden toegepast om kersenangiomen te behandelen.
 • Cryotherapie: Kleine kersangiomen kunnen worden behandeld door bevriezing met vloeibare stikstof. Wij werken met een kleine stikstofpen waardoor gezonde huid gespaard blijft en er specifiek op het plekje gewerkt kan worden.

Steelwratjes

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn kleine, zachte gezwellen die op een steeltje aan de huid vastzitten. Ze kunnen variëren in grootte en komen vaak voor op plaatsen waar de huid wrijving ondergaat, zoals de hals, oksels, onder de borsten en rond de liesstreek. 

Behandeling van steekwratjes:

 • Cryotherapie: Kleine steelwratjes kunnen worden behandeld door bevriezing met vloeibare stikstof.
 • Electrofulguratie: Hierbij worden de steelwratjes verwijderd door ze te verbranden met elektrische stroom.
 • Excisie: Voor grotere of hardnekkige steelwratjes kan een chirurgische excisie nodig zijn.

Gerstekorrels (Milia)

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte cysten die zich vormen onder de huid. Ze ontstaan wanneer dode huidcellen en talg vast komen te zitten in de poriën van de huid, waardoor kleine bultjes ontstaan. Gerstekorrels komen vaak voor rond de ogen, neus en wangen, en kunnen zowel bij volwassenen als bij baby’s voorkomen.

Behandeling van gerstekorrels:
 • Peeling: Doormiddel van peelings kunnen gerstekorrels aangepakt worden. De grootste gerstekorrels worden verwijderd door middel van het inprikken van de huid, waarna deze verwijderd kan worden. Om te zorgen dat de gerstekorrels niet direct weer terugkomen passen we een peeling toe waarna de gerstekorrel langer weg blijft. 

Dermatosis Papulosa Nigra (DPN)
Dermatosis papulosa nigra (DPN) is een goedaardige huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine, donkerbruine of zwarte bultjes op het gezicht en de hals. Deze bultjes zijn vaak gerelateerd aan overmatige blootstelling aan de zon en komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur.

Behandeling van Dermatosis Papulosa Nigra:

 • Elektrocoagulatie: Met behulp van elektrische stroom worden de plekjes voorzichtig verwijderd.
 • Lasertherapie
Xanthelasma
Xanthelasma zijn gelige, platte laesies die zich vormen rond de ogen. Ze ontstaan door de ophoping van cholesterol onder de huid en worden vaak gezien bij mensen met een hoog cholesterolgehalte of bij mensen met bepaalde erfelijke aandoeningen.
 
Bij onze praktijk streven we ernaar om elke patiënt een persoonlijke en effectieve behandeling te bieden die past bij hun specifieke huidaandoening. Neem gerust contact met ons op voor een consult, waarin we uw huidproblemen kunnen bespreken en een behandelplan op maat kunnen opstellen. Jouw huid en welzijn staan bij ons centraal, en we kijken ernaar uit om u te helpen uw huid weer te laten stralen.
 
Benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen, plan dan vrijblijvend een afspraak in.